Yleisten kirjastojen monipuolisia tilastolukuja vuodesta 1999 lähtien löytyy avoimena datana mm. Helsinki Region Infoshare -sivuston kautta. Tilastoja julkaistaan sekä Excel-tiedostoina että XML-muodossa. Miten sujuu R:ltä Excel? Sitä piti testata.
Kirjoitin auki huomioita kommenteiksi itse R-koodiin.
Datan lukeminen Excel-muodosta oli yllättävän vaivatonta, kiitos R:n kehittyneiden kirjastojen. Kirjastotilastotkin ovat sisällöltään melko hitaasti muuttuvaa, mikä helpotti. Ainoa varsinainen isompi pulma tuli eteen Excel-funktioiden muodossa. Jokaisen taulukon lopussa on summafunktio. Sekään ei olisi ongelma, ellei viimeisen rivin numero vaihtelisi taulukosta toiseen. Kuntia yhdistetään, taulukot elävät. Eikä tämäkään olisi kompastuskivi, elleivät taitoni XLConnect-kirjaston käyttäjänä olisi niin heppoiset. En nähtävästi sittenkään osannut kertoa sille:"Jos kohtaat funktion, kulje ohi ja sano, ettet nähnyt mitään."
Kehittämisehdotus tilastojen koostajalle: voisiko summarivi olla taulukon alussa? Esimerkiksi aina rivillä 1. Se ei ehkä näyttäisi yhtä hyvältä tai loogiselta kuin taulukon lopussa, mutta selkeyttäisi datan jatkokäsittelyä. Itse data otsikkoineen voisi alkaa aina samalta riviltä, vaikka viidenneltä. Lisäksi: vuosiluku omassa sarakkeessaan olisi mukava bonus! Tosin, ymmärrän hyvin, että jos sarakkeita aletaan lisäämään, se saattaa muuttaa tilastojen keräysprosessia. Vuosiluku kun nyt kuitenkin käy ilmi sekä tiedoston nimestä että taulukon alusta.
Google Motion Chart kirjastotilastoista olisi vieläkin mielenkiintoisempi, jos siinä olisi mukana kirjaston lisäksi muitakin elämänmuotoja. Hieno esimerkki löytyy Tiedonlouhintaa-blogista: viimeisimpien vaalien tuloksia voi tarkastella vaikkapa siltä kantilta, mikä on kunnan työttömyysaste.
Kiitos kirjastotilastodatan testauksesta ja palautteesta. Pyrimme ottamaan sen huomioon tilastot.kirjastot.fi:n palvelun kehittämisessä.
ReplyDeleteMatti Sarmela
Kirjastot.fi
Hienoa!
ReplyDelete